Bezpieczeństwo w sieci

Szybkie opuszczenie tej strony

Użyj przycisku „Wyjdź”, jeśli chcesz szybko opuścić stronę w tym serwisie. Spowoduje to przekierowanie na stronę główną BBC. Pamiętaj, że musisz jeszcze usunąć swoją historię, aby zmniejszyć szanse, że ktoś dowie się o Twojej wizycie na tej stronie. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak to zrobić.

Usuwanie historii

Kiedy korzystasz z internetu, aby odwiedzić strony na swoim telefonie lub komputerze, oprogramowanie, którego używasz, nazywa się „przeglądarką”. Niektóre przykłady przeglądarek to Internet Explorer, Firefox i Google Chrome. Używanie tego oprogramowania do przeszukiwania internetu i odwiedzania stron internetowych nazywane jest „przeglądaniem”.

Komputery przechowują informacje o odwiedzanych przez użytkownika stronach internetowych. Jeśli obawiasz się, że ktoś dowie się o tym, że odwiedziłeś(-aś) tę stronę, możesz skasować te informacje, usuwając historię przeglądania.

Zachowaj jednak ostrożność, ponieważ:

  • usunięcie wszystkich informacji spowoduje również usunięcie przechowywanych haseł do kont internetowych
  • usunięcie historii może sprawić, że ktoś stanie się bardziej podejrzliwy

Zamiast tego możesz po prostu usunąć to, co chcesz zachować w tajemnicy. Oto jak możesz wyczyścić elementy swojej historii przeglądania:

Google Chrome

Internet Explorer

Mozilla Firefox

Safari

Opera

Prywatne przeszukiwanie internetu

Innym sposobem na przeglądanie tej strony bez obawy, że ktoś będzie w stanie wyśledzić, co oglądałeś(-aś), jest włączenie trybu „przeglądania prywatnego”. Istnieje kilka sposobów, aby to zrobić, w zależności od używanej przeglądarki:

Chrome: Plik -> wybierz „Nowe okno incognito”.

Internet Explorer: Przejdź do Bezpieczeństwo – Narzędzia – „Przeglądanie InPrivate”.

Firefox: Plik -> wybierz „Nowe okno prywatne”.

Podobne opcje można znaleźć w Operze i Safari.

Tryb ten nie będzie przechowywać danych o historii witryny, dlatego nie pozostawia tych informacji na komputerze dla innych użytkowników.

Pamiętaj, aby zamknąć okno przeglądania prywatnego po zakończeniu przeglądania. Jeśli tego nie zrobisz, ktoś może użyć strzałki „wstecz” i zobaczyć wszystkie przeglądane przez Ciebie strony.

Przycisk wyjścia

Kliknięcie przycisku „Wyjdź” spowoduje przekierowanie na stronę główną BBC.